Буховски манастир

Лично преживяване:

Преди време с моя приятелка посетихме „Буховския манастир“ близо до София. Беше чисто и приятно, има голям двор, много дървета и зелени площи. Построен е навес и големи дървени маси, където може да се сяда за отдих. Самият манастир беше затворен, когато бяхме там, поради извънредното положение, но успяхме да разгледаме отвън и да се разходим в двора.

Имахме задача от училище да направим оригинална своя снимка сред природата, свързана с балета. Задачата беше интересна, изискваше въображение и време, докато подберем най- добрата снимка.

 

Интересен факт: Много кадри от българския сериал „Аламинут“ са заснети в двора на „Буховския манастир“.

 

История:

Ето и малко информация относно манастира, която ми се стори интересна.

Царският затвор и „отровната вода“

 

Малко хора знаят, че двата Буховски манастира край София са били царски затвор.
Единият „Св. Мария Магдалена“ бил килия за Александър Батенберг
Другият – „Св. Архангел Михаил“, за по-малкия брат на княза Франц-Йосиф.
Манастир, посветен на Мария Магдалена, сам по себе си е рядкост. Броят се на пръсти. Българският е разположен над Бухово, в южните склонове на Мургаш планина. Археолози са открили под църквата му катакомби от IV век. Основан е най-вероятно през ХVI в. Ограбена и опожарена от кърджалийски банди, светата обител е възстановена чак през XIX век. След като е детрониран на 9 август 1886 г. от офицерите русофили, княз Батенберг е откаран в манастира, където прекарва две нощи. Днес манастирът е празен, църквата – заключена. Благочестиви миряни поддържат двора и постройките, а на по-големи празници буховските свещеници отслужват литургии.
Вторият Буховски манастир „Св. Архангел Михаил“ не е толкова известен. Скрит е сред вековни дървета в падина, отдалечена от асфалта по четири километра разбит черен път. Там редките гости посреща Любомир – мирянин, намерил от 5 години покой и убежище в обителта. Самичък поддържа грохналата манастирска постройка от ХIХ век, коси ливадата пред храма и е екскурзовод. За този, който има уши да чува…
Храмът е строен на два пъти – през ХVI и ХVIII век, защото бил разрушаван от кърджалиите. При преустройството му са разрушени стари пристройки пред църквата, а пред самия й вход е затрупано древно аязмо.
В обителта няма ток, единствената вода е от чешма, съградена преди почти век от благочестив буховчанин.
„Обявиха водата за вредна“, обяснява Любо и дори показва документа, подпечатан и от ХЕИ, и от Софийската митрополия. „Може и да е било така, когато наоколо е пасял много добитък и е замърсявал водата. Ама отдавна тъдява няма ни овце, ни крави, та явно водата се е пречистила. Иначе вече да съм умрял“, смее се той.
Най-интересна е монархическата енигма, която тегне над манастира. Любомир разказва, че тук през 1886 г. е бил държан под арест по-малкият брат на княз Александър Батенберг – Франц-Йосиф. Той е живял известно време в България. Дори участвал в Сръбско-българската война, а след това бил спряган като потенциален кандидат за българския трон. „Превратаджиите нарочно са ги разделили – княза в буховския манастир „Мария Магдалена“, а брат му – тук“, разказва Любо. И със съжаление допълва, че от оригиналните мебели от онова време нищо не е останало. Дали историята е истинска, липсват доказателства. Факт е обаче, че през 2001 г. Симеон Сакскобургготски специално посещава манастира.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.