Вкусни американски палачинки

Ядат ви се палачинки, но не ви се занимава да ги приготвяте и ги ядете много рядко, защото се притеснявате да не напълнеете? С тази рецепта ще спрете да мислите палачинките за вредна храна и толкова ще ви се усладят, че ще започнете да ги правите доста често! Защо? Защото заменяме бялото брашно с пълнозърнесто, което съдържа голямо количество минерали, желязо, мед, цинк, селен, магнезий, белтъци, витамини от B-групата; Захарта заменяме с мед, а медът дава на тялото ви голям прилив на сила и енергия, подобрява зрението, поддържа нивото на кръвната захар, спомага за хидратацията на кожата и изгаря мазнини!

Бърза, лесна, вкусна, евтина и здравословна рецепта!

Винаги сте се чудили как се правят тези малки и пухкави палачинки, които хапват във филмите …

Здравословни палачинки.

Ето и моята рецепта за тях, в малко по-здравословен вариант от обикновените!

 

Необходими продукти:

*може да използвате мерителна кана или кухненска везна, за да изпълните съвсем точно грамажите, но може и на око, с чаена чаша.

250 грама пълнозърнесто брашно (може и типово или бяло брашно)

150 мл. прясно мляко

50 грама масло (или олио)

2 яйца

2,3 супени лъжици мед (или захар)

2,3 супени лъжици какао (по желание)

1 чаена лъжица бакпулвер

1 или 2 пакетчета ванилия (по желание)

 

Начин на приготвяне:

1.Разтопяваме маслото. В по- малък съд слагаме всички течни съставки: прясното мляко (150 мл), разтопеното масло (50 г.), яйцата (2), меда (2,3 с. л.) и разбъркваме.

2. Добавяме и брашното (250 г.) (желателно е да се пресее), бакпулвера (1ч. л.), какаото (2,3 с. л.) и ванилията (4 грама) и отново разбъркваме. Сместа трябва да е по- гъста от сместа за обикновени палачинки и стига за около 17/18 малки палачинки.

*рецептата е също толкова вкусна и без какаото и ванилията

3. Взимаме салфетка и слагаме малко олио на нея и след това намазняваме тигана (правя го със салфетка, за да няма излишно олио и, за да не стават прекалено мазни); може да се използва масло, вместо олио.

При пърженето има няколко важни елемента, които трябва да се спазват: *котлонът трябва да е съвсем малко предварително загрят и през цялото време трябва да е на втора или трета степен, защото много бързо загарят палачинките. (пържим на бавен огън) *Изливаме толкова смес в тигана, колкото искаме да бъде големината на нашата палачинка. *ВАЖНО Е ДА НЕ разстиламе сместа; да не натискаме палачинката, защото няма да се надуе и няма да е пухкава! Наливаме на едно място.

Обръщаме палачинката чак тогава, когато отгоре започнат да се образуват малки мехурчета. Както на снимката.
 
Трябва да получат леко златист цвят.

Получават ми се 18 палачинки и ги сервирам на 2 порции, по 9 палачинки една върху друга, отгоре слагам бучка масло, докато още са топли. Може да се залеят с мед, кленов сироп, шоколад или конфитюр, а може и да ги ядете просто без нищо, отново са вкусни!

И ГОТОВО вашите вкусни, малки, сладки, бързи и здравословни палачинки ви чакат да ги опитате!

Ако тази рецепта не ви допада, вижте друга идея за палачинки със сусам!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.