Здравословни и вкусни крекери

Изпробвайте тази рецепта и ще спрете да купувате опаковани снаксове, защото ще се влюбите в здравословните домашни крекери. Отнема точно 30/40 мин. и 5лв. от вашето време и финанси! Веган, евтина, бърза, лесна и мноого вкусна рецепта, подходяща за спортисти, а и за хора, които не обичат да пълнеят, но обичат да си похапват!

Необходими продукти:

*Препоръчително е да изберете само една чаена чаша, по която да мерите всички съставки. Важно е да спазите точните пропорции на продуктите, защото иначе е вероятно крекерите ви да станат много ронливи, а целта е да са хрупкави!

1 чаена чаша пълнозърнесто брашно (може и типово) (около 2лв.)

1 чаена чаша овесени ядки (по ваша преценка е колко да са едри) (1.20-2лв.)

1 чаена чаша овесени трици (0.80-1лв)

1/2 чаена лъжица сол

1/2 чаена лъжица сода бикарбонат

1 чаена лъжица сушен риган (0.40-0.50 лв.)

1 чаена лъжица сушен босилек (0.40-0.50 лв.)

1/2 чаена лъжица кимион (0.40-0.50 лв. )

1/4 чаена чаша вода или бяло вино

1 чаена лъжица лимонов сок

1/2 чаена чаша зехтин/олио

Начин на приготвяне:

*Ще са ви необходими по- голяма купа, чаена чаша, чаена лъжица и една точилка (ако нямате, може и с ръце).

1.Започваме като първо смесваме брашното, овесените ядки (по желание може леко да смелите овесените ядки в чопър или с пасатор, става по гладка сместа), овесените трици, ригана, босилека, кимиона, солта и содата.

2.И накрая добавяте течните съставки, аз използвах бяло вино вместо вода (сигурно звучи странно, обаче става много вкусно), лимоновият сок (като в краен случай може да използвате и лимонена киселина) и зехтина или олиото (аз сложих олио).

3.Разбърквате хубаво с помощта на лъжица, докато се оформи голяма топка в светлокафеникав цвят. Изваждаме тестото на плот, върху който постиламе хартия за печене , оформяме тестото леко с ръце, и го разточваме до тънко (като тесто за пица), ако започне да се чупи докато го точите, леко притискате с пръсти, за да се слепи, хващате краищата на хартията и прехвърляте тестото в тава (аз използвах правоъгълна, но може всякаква).

4.Печете в предварително загрята фурна на 150 градуса, за около 15/20 мин. Аз ги изваждам на около шестата минута и ги нарязвам на малки правоъгълници (можете да използвате всякакви формички за сладки, а може да не ги режете изобщо, просто накрая ги начупвате в произволни форми) и след това отново ги слагам във фурната, докато краищата станат леко златисти.

И ГОТОВО вашите хрупкави крекери чакат да ги опитате!

За още вкусни и лесни рецепти следете блога ми!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.