Маска за лице с краве масло

Грижа за лицето с чисти и натурални продукти

Подобно на много хранителни продукти кравето масло е полезно и за третиране на проблеми с кожата. В различните култури са познати множество рецепти за масажи и маски, възстановяващи тонуса на кожата и помагащи при усложнения като суха или мазна кожа, тъмни кръгове около очите, или просто за почистване и подхранване.

Важно е преди използването на маската да се провери дали нямате алергии към някоя от съставките, за да се избегнат евентуални дразнения и неудобства!!!

Следващите няколко рецепти са лесни и бързи за изпълнение, а приготвянето им не е скъпо и не присъстват вредни съставки.

В основата на всяка от рецептите е, разбира се, кравето масло. В съда за смесване се слага 1 супена лъжица безсолно и размекнато краве масло. Тъй като е естествен източник на витамин А, маслото има полезно влияние при чувствителна, увредена или изгоряла от слънцето кожа.

 

  • Нормална до суха кожа

Kъм маслото се добавя 1 ягода (ако са малки, може и няколко). Ягодите са богати на алфа-хидрокси киселини, и спомагат за почистване на кожата. Твърди се, че алфа-хидрокси киселините помагат и за забавяне на процеса на стареене, като намаляват или предотвратяват бръчките.

 

  • Тъмни кръгове около очите или подпухнала кожа на лицето и врата

В съда се добавя парче краставица с дължина 2-3 см. Нивото на pH-показателя на този зеленчук е същото като това на човешката кожа. Маската с краставица нежно почиства лицето без да премахва естествените защитни масла, които кожата произвежда.

 

  • Мазна кожа

Към маслото се прибавя 1 супена лъжица прясно изстискан лимонов сок. Той почиства мазната кожа без да я пресушава. Порите са чисти и стегнати, а черните точки и омазняването се премахват.

 

  • Суха кожа

Допълващата съставка тук е жълтъкът от 1 яйце. Той има високо съдържание на протеинът албумин, който повишава еластичността на кожата и я защитава, като допринася и за овлажняването ѝ. Отново присъства и стягащият ефект върху порите, и намаляването на фини линии и бръчки.

 

  • За подхранване и почистване

Към маслото се добавят 1 чаена лъжица чист мед и ¼ чаена лъжица прясно изцеден  лимонов или друг сок, богат на витамин С. Може да се добави и малко чай от шипки, тъй като те също са естествен източник на този витамин.

 

Получената смес се бърка до получаване на еднородна паста. При нужда може да се използва пасатор за по-лесно смесване на продуктите.

Желателно е маската да се използва веднага след приготвянето, тъй като губи благоприятния си ефект, ако престои повече от няколко часа. Съхранението в хладилник не е особено ефективно, тъй като също не запазва полезните свойства на сместа.

Преди използване е добре кожата да се почисти от мъртви тъкани чрез ексфолиращ продукт. Така маската попива по-дълбоко и има по-силно действие.

След това се пристъпва към равномерно нанасяне по кожата, и се оставя да действа в продължение на 10-20 минути.  Премахва се с влажна кърпа за лице или чрез отмиване с хладка вода и подсушаване.

След премахване кожата остава мека, свежа и гладка. Резултатите зависят от конкретната кожа.

Препоръчителната употреба на маската е 2-3 пъти седмично, вечер, преди лягане.

Научете повече за полезните свойства на кравето масло.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.